Categorieën

Brancheprotocol veiligheidscursussen aangepast

Op de persconferentie van dinsdag 14 september gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge aan dat er per 25 september meer mogelijk is en er minder strenge regels ingaan. Het Nederlands Instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV), Het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben overleg gehad wat dit betekent voor de praktijkcursussen. Het gezamenlijk protocol BHV-, EHBO-, reanimatie- en overige veiligheidscursussen is daarom aangepast. In dit bericht leest u wat dat voor u gaat inhouden wanneer u in de komende periode een veiligheidsopleiding zoals een BHV cursus of EHBO opleiding gaat volgen.

De belangrijkste aanpassingen in het kort:

 1. 1,5 meter afstand houden hoeft niet, maar het is nog wel verstandig
 2. Mondkapjes hoeven niet gedragen te worden, maar het mag wel
 3. Verbinden (oefenen) op elkaar: mag wel, hoeft niet.
 4. Inzet van Lotus bij cursussen: mag wel, hoeft niet.
 5. Gebruik van een reanimatiepop: Na gebruik goed desinfecteren en vervangen van gezicht en long conform opgaaf fabrikant.
 6. Hygiëne maatregelen: advies is om deze te blijven hanteren

Verder blijven de algemene richtlijnen van het RIVM gehandhaafd: 

 1. Was vaak je handen
 2. Hoest en nies in de elleboog
 3. Geef niemand een hand.
 4. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD.
 5. Zet ramen open in binnenruimtes waar mensen samen komen
 6. Een toegangsbewijs is op dit moment voor zalencentrums, welke onder horeca vallen, verplicht. Een aantal opleidingslocaties vallen hieronder en zullen dus conform de regelgeving iedere deelnemer bij binnenkomst middels de Corona Check App toegang tot de locatie verlenen. Zorg ervoor dat u deze app, of een afdruk, met de QCR code gereed heeft bij het betreden van de opleidingslocatie.