Categorieën

Een vaak gehoorde vraag is "waar moet ik rekening mee houden als ik een verzamelplaats bord wil plaatsen?"
Graag leggen wij het u uit zodat u goed voorbereid een verzamelplaatsbord koopt en plaatst!

De verzamelplaats, kies hiervoor de juiste locatie!

De verzamelplaats is dé plek waar u met alle aanwezige personen uit uw pand of terrein verzamelt tijdens een ontruiming. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen personeel, bezoekers of servicemedewerkers welke bij u aanwezig zijn. Waar u wel rekening mee dient te houden is dat de verzamelplaats voor iedereen duidelijk moet zijn.

Maar wat is nu de juiste locatie?
U dient rekening te houden met de volgende punten bij het kiezen van een juiste locatie:

 1. Windrichting
  In Nederland komt de wind meestal uit het zuidwesten, zorg er dus voor dat je een locatie kiest welke ten zuidwesten ligt van het pand of terrein. Zo zorg je ervoor dat de kans minimaal is dat je in de rook komt te staan of nat wordt gespoten door de brandweer bij brand. Maar ook bij het vrijkomen van gevaarlijks stoffen sta je "bovenwinds" waardoor je niet in aanraking komt met de vrijkomende stoffen.
   
 2. Afstand
  Houdt er rekening meet dat uw verzamelplaats over een niet al te grootte afstand zich bevindt van uw pand. Houdt rekening ermee dat uw BHV organisatie gemakkelijk toezicht kan houden op de aanwezige personen op de verzamelplaats zodat de aanwezige niet zomaar weg kunnen lopen zonder dat dit door de BHV wordt opgemerkt. De minimale afstand ten opzichte van uw pand bedraagt de volgende rekensom "hoogte van het pand X 2,5 = verzamelplaats"
   
 3. Aanrijroute hulpdiensten
  Zorg ervoor dat u uw verzamelplaats niet in de aanrijroute van de hulpdiensten plaatst. Zorg ervoor dat deze gemakkelijk en snel uw pand kan bereiken zonder zich eerst door de verzamelplaats te moeten "persen".
   
 4. Voldoende ruimte op de verzamelplaats
  Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft op uw verzamelplaats zodat alle aanwezigen hierop passen, is dit niet het geval zullen mensen de neiging hebben weg te gaan zonder dat de BHV dit in de gaten heeft. Probeer dit dus eens uit tijdens de jaarlijks verplichte ontruimingsoefening.
   
 5. Grootte van het bord
  Er zijn 2 verschillende formaten van het bord verzamelplaats te verkrijgen. Maar welke heeft u nu nodig?
  U kunt als stel regel aanhouden dat een verzamelplaatsbord van 40 cm zichtbaar is op een afstand van 40 meter. Het verzamelplaatsbord van 60 cm is dus zichtbaar over een afstand van 60 meter.

Een verzamelplaats bod plaatsen, mag dat zomaar of zijn hier regels voor?

Wanneer u een verzamelplaatsbord wenst te plaatsen op eigen terrein is dat geen enkel probleem. U hoeft hiervoor geen vergunning bij de gemeente voor aan te vragen. Wel dient u er rekening mee te houden dat wanneer u huurder bent u toestemming moet vragen aan de verhuurder of je het verzamelplaats bord mag plaatsen op de beoogde locatie.

Wanneer u gevestigd bent in een bedrijfsverzamelgebouw is het aan te raden om in gesprek met de overige gebruikers in gesprek te gaan. Heeft u namelijk een plek in gedachten die al door een andere gebruiker in zijn bedrijfsnoodplan staat beschreven, of is er juist een mogelijkheid om gezamenlijk op te trekken voor het maken van een verzamelplaats? Wellicht is het dan ook mogelijk om als meerdere gebruikers samen tot een BHV organisatie te komen voor het gehele bedrijfsverzamelgebouw.

Is het verstandig om meerdere verzamelplaatsen aan te wijzen?

Wanneer uw onderneming veel medewerkers heeft of juist beschikt over een groot terrein kunt u er natuurlijk voor kiezen om meerdere verzamelplaatsen aan te wijzen. Overleg dit wel met uw BHV organisatie, hiermee voorkomt u dat er onduidelijkheid ontstaat over de verzamelplaats.

Onze tip: Geef iedere verzamelplaats zijn eigen nummer of naam en vermeld deze ook op uw ontruimingsplattegrond!

Welk bord verzamelplaats is voor u de beste?

In het ruime assortiment van All-in Preventie treft u verschillende verzamelplaatsborden aan. Maar welke heeft u nu juist nodig?
De meest voordelige oplossing is een standaard vierkant bord. Dit bord is hetzelfde geproduceerd als een normaal verkeersbord en dus voorzien van reflecterende folie en een dubbel omgezette rand. Door deze speciale rand kunt u het verzamelplaats bord gemakkelijk bevestigen met beugels aan een flespaal. Daarnaast is het ook mogelijk om met speciale beugels het platte bord aan de muur te bevestigen.

Nadeel van een plat verzamelplaatsbord is natuurlijk dat deze uit slechts een richting te zien is. Wanneer u uw verzamelplaats uit meerdere hoeken te zien is dan kunt u gebruik maken van een 3D verzamelplaatsbord. Door dit bord op een flespaal te plaatsen is dit een uitstekend herkenningspunt voor iedereen die naar de verzamelplaats moet. All-in Preventie heeft in haar aanbod verschillende lengtes van flespalen en heeft voor u ook voordelige sets samengesteld met de meest aangeschafte lengtes. Heeft u toch liever een verzamelplaatsbord die van vier zijdes te zien is? Ook hiervoor hebben wij de oplossing! Ons 4D verzamelplaatsbord is vanuit 4 zijdes te zien. Ideaal om op grootte, uitgestrekte terreinen te plaatsen!

Zowel het 3D als het 4D verzamelplaatsbord is uitgevoerd met reflecterende folie en wordt al compleet met bevestigingsmateriaal geleverd!